FILTRE DE AER INDUSTRIALE

 

Materialele filtrante pot fi:

• din fibră de sticlă (paint-stop, dust-stop). Acestea sunt rezistente la inflamabilitate conform DIN4102, compatibil teste IPA, fără silicon și rezistente la acetonă.

• din polyester (pentru aparate de climatizare, pentru cabine electrice și în general pentru cabine ale diferitelor echipamente, pentru cabine de vopsit, pentru compresoare, pentru tubulaturi de ventilație, roof-top-uri, etc). Acestea sunt compatibile IPA, rezistente la umiditate 100%, rezistente la temperaturi de 80° C și nu conțin silicon.

• material de filtrare buretos (pentru cabine, diferite fluide, aplicații speciale). Sunt fabricate din poliuretan, rezistente la umiditate de 100% şi există variante cu până la 40% carbon activ.

• materiale filtrante din fibre de nucă de cocos, rezistente până la 60° C, regenerabile. Se folosesc în calitate de filtre de aer în diferite aplicații. Filtrele de ventilație constituie o gamă largă de tipo-dimensiuni, iar materialul activ, materialul de filtrare poate fi din fibră de sticlă, sintetic, sau hârtie pliată.

Tipurile de filtre pentru ventilație sunt:

• Filtre “Z”, in ramă de carton, lemn, plastic, tablă galvanizată sau inox, aluminiu;

• Filtre pentru grăsimi şi bucătării, executate din aluminiu sau oțel inox extrudat;

• Filtre cu buzunare, cu element filtrant din clasele de filtrare G3 – F9, şi rame fabricate din lemn, plastic, oțel inox, sau oţel galvanizat.

• Filtre compacte, sunt filtre cu suprafață mare de filtrare și sunt utilizate în instalații de ventilație de diferite tipuri: • Filtre absolute (Hepa), sunt filtre ce se folosesc în industria nucleară, cercetare, medicină, farmacie, sau în echipamente specializate din diferite ramuri industriale:

Filtre ANDREAE

• Sunt filtre speciale ce se utilizează la cabine de vopsit. Forma constructivă este în dublu V, primul V are rolul de a nu da posibilitatea vopselei ce a trecut de obiectul de vopsit să se întoarca înapoi, iar al doilea V colectează în interior particulele de vopsea ce trec prin elementul filtrant. Găurile de trecere sunt decalate pentru a nu permite vopselei să treacă de elementul filtrant, dar în același timp asigură un flux constant.

• Filtre pentru desprăfuire

• Sunt filtre speciale, utilizate în special la instalații de sablare, sudură, maşini de curățenie stradală, industria cimentului, industria alimentară şi în orice alt domeniu ce implică reâinerea prafului rezultat în urma unui anumit process. Există două mari tupuri de filtre de desprafuire : cartuşe filtrante. Cartuşele filtrante sunt de diferite tipuri constructive şi dimensiuni ce în general diametrul variază între 145 și 325mm, iar înălțimea poate fi cuprinsă între 600 şi 1200mm. Materialul filtrant al acestora poate fi hârtie de filtru, polyester, sau polyester antistatic. Saci filtranți. Sacii filtranți pot avea dimensiuni cu diametre cuprinse între 100 și 600mm şi lungimi ce ajung până la peste 2500mm. Pot fi deschiși la ambele capete sau prevăzuți cu capac la un capăt. Sistemul de fixare poate fi unul simplu de genul colier pentru tivul de întăritură al capatului filtrului, sau cu şnur, precum şi variante cu snap-ring, pentru montarea în găuri de trecere.